Annons
Nyheter

Donald Trump går sin egen väg

Är han en frispråkig och självuppfylld pajas eller en man med djärva idéer som kan ta Republikanerna till Vita huset? De senaste veckorna har fastighetsmogulen Donald Trump dominerat amerikansk politik. Frågan är om hans buffliga medie- och näringslivsprofil kan omformas till politiskt ledarskap.(TT)
Publicerad 14 augusti 2015

Vissa uttalanden får en att hisna. Donald Trump har kallat senatorn och förre presidentkandidaten John McCain för en dummer som gick ut som sämst i klassen.

Han har förkunnat att det sista USA behöver är ännu en Bush (hans motståndare Jeb).

Annons

Han har sagt att mexikanska immigranter för med sig droger och brottslighet och är våldtäktsmän.

Och efter förra veckans republikanska debatt gick han till attack mot tv-kanalen Fox News programledare Megyn Kelley med orden "det kom blod ur hennes ögon, blod överalltifrån" - vilket väckte ilska i båda de politiska lägren och hos många kvinnoorganisationer.

Amerikansk dröm

””

Presidentaspirantens twitterkonto @realDonaldTrump är mumma för den som söker skandaler och personangrepp. Donald Trump har inte skytt kontroverser under sin långa karriär i fastighets- och underhållningsbranschen och som tv-personlighet, bland annat i dokusåpan "The Apprentice" (där deltagare tävlar om att vinna en anställning i hans bolag).

Uppvuxen i Queens i New York brukar han beskrivas som en man som personifierar den amerikanska drömmen om att hårt arbete föder framgång och rikedom. Få New York-resenärer kan ha undgått de blänkande skyskrapor och hotell som bär hans namn.

””

I amerikanska medier lyfts väljarnas frustration med politikerna i Washington DC fram som ett skäl till att en "outsider" som Trump har så stora framgångar. Själv sade fastighetsmogulen nyligen till tv-programmet "Meet the Press" att han inte har tid att vara politiskt korrekt: om USA ska bli stort igen krävs energi och entusiasm.

Tona ner

Spansktalande och kvinnor är dock en stor del av USA:s väljarkår. Lena Lid Falkman understryker att om Donald Trump har för avsikt att gå hela vägen så måste han tona ner sarkasmen och omformulera sitt budskap. Men det är inte är omöjligt att stöpa om honom till en förtroendeingivande politiker, anser hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons