Annons
Nyheter

Duterte vill terrorstämpla 600 personer

Filippinerna vill terrorstämpla 600 personer som påstås tillhöra kommunistisk gerilla. Bland de 600 finns en tidigare FN-utredare, flera folkvalda politiker och katolska präster.(TT)
Publicerad 8 mars 2018

Filippinerna vill terrorstämpla 600 personer som påstås tillhöra kommunistisk gerilla. Bland de 600 finns en tidigare FN-utredare, flera folkvalda politiker och katolska präster.

Justitiedepartementet meddelade redan förra månaden att man ville terrorstämpla Filippinernas kommunistiska parti (CPP) och dess beväpnade vinge, New People's Army (NPA). Det här är ytterligare ett steg som president Rodrigo Duterte tar för att utplåna den rörelse som han bedömer som farlig.

Annons

Efter att Duterte tillträtt som president 2016 befriade han flera fängslade kommunistiska ledare och tillsatte vänsterpolitiker i sin regering för att visa på sitt engagemang för att finna en permanent lösning på en mångårig konflikt. Men den processen övergavs i november i fjol med hänvisning till att man störts i fredssamtalen av attacker från NPA.

Genom att stämpla grupperna och individerna som terrorister skulle regeringen bland annat kunna övervaka dem närmare och begränsa deras tillgångar.

Mer än 40 000 människor har dödats i det maoistiska upproret. Förhandlingar har pågått till och från sedan 1986.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons