Annons
Nyheter

Dyrt för Airbnb-värd att diskriminera

Kvinnan i Kalifornien i USA skulle hyra ut sin bostad via uthyrningssajten Airbnb men ställde med kort varsel in bokningen, rapporterar BBC. Anledningen: gästen var inte vit. "Ett ord säger allt.(TT)
Publicerad 14 juli 2017

Kvinnan i Kalifornien i USA skulle hyra ut sin bostad via uthyrningssajten Airbnb men ställde med kort varsel in bokningen, rapporterar BBC. Anledningen: gästen var inte vit.

"Ett ord säger allt. Asiatisk", skrev uthyraren i ett meddelande till gästen Dyne Suh, och tillade: "Jag kommer inte att tillåta att utlänningar säger åt det här landet vad det ska göra. Det är därför vi har Trump."

Annons

Hyresgästen Suh, som är amerikansk medborgare, anmälde händelsen till DFEH, en lokal myndighet i Kalifornien som hanterar klagomål från allmänheten rörande bostads- och arbetsförhållanden. Och DFEH, som precis tecknat avtal med Airbnb om att hantera diskrimineringsärenden, har nu sagt sitt.

Uthyraren döms till 5 000 dollar i böter, samhällstjänst hos en medborgarrättsorganisation och en obligatorisk kurs i asiatisk-amerikanska studier. Enligt DFEH öppnade ärendet, det första i sitt slag, för "kreativt tänkande" i straffmätningen.

Motsvarande klagomålsmekanism finns än så länge bara i Kalifornien, Airbnbs hemdelstat, men DFEH uppmanar andra delstater att följa efter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons