Annons
Nyheter

Egen ost ger dem hopp om bättre framtid

Djupt ute i den ryska myllan bygger Pavel och Maria sin framtid - på egen hand. Själv är bäste dräng, säger osttillverkarna som tröttnat på stagnationen under Vladimir Putin - som väntas väljas om den 18 mars.(TT)
Publicerad 11 mars 2018

Utanför det urgamla Gorodets i Nizjnij Novgorods län löper den knaggliga bilvägen in bland täta granar och åkrar i träda. Landskapet påminner om nedre Norrland, med rejäla snöhögar, björkskog och glest mellan husen.

Här ligger byn Blednyj, med knappa tiotalet själar, långt från ingenstans.

Annons

Alldeles utmärkt, tycker Pavel Tichomirov.

””

I hagen idisslar korna i snön.

””

Egen ost

Pavel och hustrun Maria har lämnat det nedsmutsade Dzerzjinsk - centrum för den gamla Sovjetunionens kemiska industri - och flyttat ut på landet. Här lever de på att tillverka kvalitetsost: egna varianter av mozzarella, halloumi, mascarpone och chèvre som framför allt Maria är ansvarig för.

””

Och det stämmer verkligen. Det formligen sprudlar om Maria när hon berättar om ostens ryska historia, örter och kryddor och lagringsproblem.

””

Byråkrati

Kundkretsen är dock liten och omsättningen knapp. Än så länge säljer familjen bara direkt till ett 30-tal fasta kunder i veckan, och inte till några affärer.

””

Den tungrodda ryska administrationen får dem att sucka.

””

Slitet och härjat

Rysslands landsbygd har länge varit ett sorgligt kapitel. Tsartidens livegenskap följdes av kommunisttidens tvångskollektivisering - och ett hisnande produktionsfall när Sovjetunionen sedan föll ihop.

Annons

Ett kvartssekel senare är det inte lätt att hitta ljuspunkter ute på landet. Många gamla jordbruk ligger i ruiner. De vackra trähusen ruttnar bort.

I Nizjnij Novgorod är å andra sidan storstaden inte mycket bättre. Den centrala gågatan i miljonstaden må vara elegant - men på bakgatorna är förfallet stort. Och sovjettidens stora bostadslängor ser allt slitnare ut.

En dynasti?

Pavel och Maria har inte mycket till övers för de styrande.

””

Den 18 mars lär Vladimir Putin bli omvald som president i ytterligare sex år. Han har nu suttit lika länge vid makten som gamle sovjetledaren Leonid Brezjnev, vars tid till sist blev känd som "stagnationen".

””

Familjen Tichomirov håller ändå hoppet uppe. Maria hoppas föra vidare sin kunskap och sitt intresse om ost till tvåårige sonen Anton och skapa en "ostdynasti" i Blednyj.

Och trots bekymren ser hon en chans i nuvarande situation.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons