Annons
Nyheter

Energi och blå tillväxt på Afrikamöte

Afrikas enorma tillväxtpotential, hållbara energiinitiativ och så kallad blå ekonomi är i fokus vid World Economic Forums pågående Afrikamöte i Kapstaden. Och över konferensen svävar pågående klimatförhandlingar.(TT)
Publicerad 4 juni 2015
””

El till 600 miljoner

Ur blågult perspektiv är energifrågan särskilt intressant. Sverige och USA har gjort gemensam sak i projektet Power Africa som handlar om att ge el till de 600 miljoner människor (85 procent av befolkningen) söder om Sahara som i dag lever utan ström. Enligt Lövin planerar Sverige att "katalysera" drygt 8,2 miljarder kronor till projektet över en tioårsperiod.

””
Annons

Ett annat viktigt område är institutionsbyggande. Lövin har mött flera näringslivsledare på mötet, och hon säger att det största hindret mot investeringar i Afrika är att lokala samhällen brister när det gäller regelverk, ekonomiska institutioner och rättsväsende.

””

Blå tillväxt

Ytterligare ett fokusområde på mötet är "blå ekonomi" - som i korthet går ut på att man vänder blicken mot havet för tillväxt i form av fiske, transporter, utbildningar, vattenbruk, förnyelsebar energi och turism. Isabella Lövin säger att det innebär miljömässiga utmaningar men kan bli bra om det föregås av planering och inventering av de blå resurserna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons