Annons
Nyheter

Enormt isberg kan snart bryta sig loss

Det är lika stort som två Gotland. Men nu är den jättelika ismassan på väg att slita sig från glaciärisen i Antarktis, visar nya satellitbilder. Och när den väl gör det kommer ett av de hittills största isbergen att vara på drift.(TT)
Publicerad 7 juli 2017

Många ögon har riktats mot det drama som utspelar sig vid den nordöstra kusten av Antarktis. En djup spricka - omkring 200 kilometer lång - löper genom Larsens shelfis. Och en omkring 6 000 kvadratkilometer stor ishylla - Larsen C - "klänger" sig nu fast i shelfisen med bara 5 kilometer, enligt den europeiska rymdstyrelsen ESA som noga följer utvecklingen via satellit.

Det är oklart hur lång tid det kommer att ta för Larsen C att bryta sig loss, men när det väl händer kommer ishyllan att förvandlas till ett av de största isbergen som hittills har registrerats i världen.

Annons

Kan utgöra hot

Glaciäris kalvar hela tiden, men på grund av storleken på Larsen C är det särskilt viktigt att hålla koll på dess väg över havet, eftersom isberget kan utgöra fara för sjötrafiken.

"Vad gäller det nya Larsen C-berget så är vi inte säkra på vad som kommer att hända. Det kan komma att kalva i bitar eller brytas upp kort efter. Havsströmmar kan dra hela, eller delar, med sig norrut, till och med så långt som till Falklandsöarna. Och då kan det utgöra en fara för fartyg i Drakepassagen" säger Anna Hogg från University of Leeds till ESA.

Flytande is

Shelfisar är delar av inlandsisens glaciärer som pressats ut i havet där de flyter som stora plattor eller hyllor. De förekommer på flera ställen runt Antarktis och några är enormt stora. Under de senaste tre decennierna har andra delar av Larsens shelfis brutit sig loss. Larsen A och en mindre del av Larsen B bröts sönder 1995. Större delen av Larsen B följde efter 2002 och resten slet sig loss 2015.

Glaciärkalvning förekommer naturligt, men den globala uppvärmningen tros ha snabbat på processen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons