Annons
Nyheter

IS högste ledare uppges vara död igen

Irakiska Mosul är rensat från IS och terrorgruppen är under hård press i sin syriska "huvudstad" al-Raqqa - men inte ett spår finns efter ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Nu kommer nya uppgifter som sägs bekräfta att han dödats.(TT)
Publicerad 11 juli 2017

Den här gången är det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som rapporterar att al-Baghdadi dödats. Organisationen uppger, enligt nyhetsbyrån Reuters, att dess källor i Syrien fått uppgifterna från personer inom IS.

SOHR:s Rami Abdulrahman tillägger att källorna dock inte specificerat när eller hur al-Baghdadi skulle ha dödats, men däremot att han under de senaste tre månaderna ska ha befunnit sig på landsbygden i de östra delarna av provinsen Dayr al-Zawr.

Annons

Sedan den internationella koalitionen mot IS inledde sina bombanfall mot gruppen i Syrien och Irak 2014 har det förekommit en rad uppgifter om att ledaren skulle ha skadats eller dödats. Men än så länge har inga handfasta bevis för påståendena kunnat presenteras.

Inte bekräftat

Den ryska militären uppgav tidigare i somras att al-Baghdadi kan ha dödats i ett ryskt flygangrepp söder om al-Raqqa i Syrien i slutet av maj. Och nyligen hävdade en representant för Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei att al-Baghdadi definitivt är död.

De uppgifterna har dock ifrågasatts från amerikanskt håll.

””

Pentagon har inte heller kunnat bekräfta SOHR:s uppgifter, skriver Reuters, som noterar att det inte förekommit några nyheter om den självutnämnde kalifens död på IS-anknytna hemsidor eller konton på sociala medier.

Spöklik ledare

al-Baghdadis kännetecken är låg profil - i motsats till den globala islamistiska terrorismens tidigare banerförare Usama bin Ladin. Det var i al-Nurimoskén i Mosul som han sommaren 2014 gjorde sitt första, och senaste, offentliga framträdande.

Då hade hans rörelse precis utropat ett "kalifat" efter att i en spektakulär offensiv ha erövrat den irakiska miljonstaden. Sedan dess har lyckan sakta vänt för IS och tre år senare har man förlorat större delen av sitt territorium i Syrien och Irak.

Av al-Nurimoskén finns nu bara ruiner kvar. Den medeltida byggnaden sprängdes i slutet av juni framför ögonen på de framryckande irakiska regeringsstyrkorna.

Förutom moskéframträdandet har al-Baghdadi endast gjort några enstaka officiella uttalanden genom röstinspelningar. Senast var då han i september förra året manade sina underlydande att stå emot den då just påbörjade offensiven för att återta Mosul.

Annons

Ledarna flyttat

Sedan dess har inte ett ljud hörts från honom.

En amerikansk militärkälla uppgav i mars att al-Baghdadi lämnat Mosul. USA har utfäst en belöning på 25 miljoner dollar till den som ger information som leder till att han hittas. Men bara några få betrodda personer inom IS absoluta toppskikt bedöms ha kännedom om var han befunnit sig.

Flera höga IS-ledare tros ha flyttat sin bas till provinsen Dayr al-Zawr, där SOHR alltså uppger att al-Baghdadi hållit hus innan han ska ha dödats. Där kontrollerar IS mark på båda sidor gränsen i ett område som man kallar "Wilayat al-Furat".

I en av områdets städer, al-Mayadin, dödades nyligen två personer med höga funktioner inom terrorrörelsen i flyganfall, enligt den USA-ledda koalitionen. Ännu har dock ingen offensiv inletts för att återta dessa gränsområden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons