Annons
Nyheter

Estlands e-evangelium ska eka i EU

Det är e:eti Estland som gör det. EU:s mest "cyberhygieniska" land hoppas sprida sitt evangelium om e-röstning och e-invånare till resten av unionen.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

I Tallinns eget Silicon Valley - de gamla industrikvarteren i Ülemiste - sprudlar det av entusiasm från Siim Sikkut och Adam Rang, som ansvarar för de estniska myndigheternas stora satsning på e-invånare.

””
””

Sparar papper

Annons

Lika mycket sprudlar det egentligen från hela det estniska etablissemanget när det gäller det digitala.

””

Statistiken ger Ratas rätt. 96 procent av invånarna deklarerar via nätet. 32 procent av rösterna i det senaste valet gjordes via dataklick. Esterna är i dag vana vid att kunna hantera det mesta via sina obligatoriska data-id-kort.

Det digitala genomsyrar det mesta när Estland nu är ordförandeland i EU. Här ska hållas konferenser om e-skatt och digitaliseringens inverkan på den sociala modellen. Och i slutet av september väntas EU-ländernas alla stats- och regeringschefer hit för ett särskilt toppmöte om digitala frågor.

Har ingen smartphone

För svenskar och andra nordeuropéer låter det inte särskilt udda. Längre söderut i EU är dock datasamhället ännu inte lika långt utvecklat.

””

Det som estniska e-vänner just nu talar varmast om är systemet med e-invånare. Sedan 2014 erbjuds vem som helst i världen att ansöka om att få bli en del av landets e-samhälle, med samma tillgång till landets alla digitala tjänster som alla estländare redan har. Inte minst ger det chansen för alla intresserade att med hjälp av några få klick exempelvis starta ett företag på EU:s inre marknad.

Som av en händelse kan man då också utnyttja Estlands noll-procentiga bolagsskatt - åtminstone så länge som man sparar eller återinvesterar sin eventuella vinst.

””

Cyberhygien

Att e-samhället samtidigt har sina risker är esterna fullt medvetna om. Nyligen har landet avtalat med Luxemburg om att bygga upp en "data-ambassad" där man ska kunna lagra digitala kopior av alla de uppgifter som man i dag inte längre sparar på papper.

Samtidigt är det få länder som i dag kan konkurrera med Estland när det gäller kunskap och erfarenhet av digital säkerhet.

Annons

Datavanan har skapat vad president Kersti Kaljulaid kallar "cyberhygien" - en allmän kännedom om hur man ska bete sig för att undvika allehanda datasmittor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons