Annons
Nyheter

Erdogan går sin egen väg

EU hoppas på fortsatt gott samarbete med Turkiet om det stora migrationsavtalet, efter beskedet att premiärminister Ahmet Davutoglu lämnar sin post senare i maj. Men president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet inte kommer att böja sig för EU:s krav.(TT)
Publicerad 6 maj 2016

EU har uppmanat Turkiet att respektera mänskliga rättigheter. I ett tal som direktsändes i tv på fredagen sade Erdogan att Turkiet inte kommer att ändra sin lagstiftning mot terrorism för att turkiska medborgare ska få visumfrihet till EU.­

””

Avtalet hotat

Annons

Hans utfall ökar oron för att avtalet om visumfrihet inte kan genomföras och i förlängningen avtalet om att Turkiet ska hindra migranter från att resa till Europa.

TT har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för kommentar till Erdogans uttalande men han har via sin pressekreterare Jonatan Holst avböjt.

Erdogan gjorde också klart att han tänker skaffa sig ett starkare grepp om landets politik. Han sade att det är "naturligt" att han är inblandad i Turkiets inrikespolitik. Han försäkrade att det inte kommer att bli något glapp i styrandet av landet i och med premiärminister Ahmet Davutoglus aviserade avgång. Inte heller kommer den senaste politiska utvecklingen att påverka landets ekonomi direkt, enligt Erdogan.

Han sade också att en folkomröstning om utökad presidentmakt bör utlysas snarast.

"En kupp"

Från EU-kommissionen är kommentarerna till den turkiske premiärministerns väntade avgång avvaktande.

””

Turkiska oppositionspolitiker kallar premiärministerbytet för en "kupp" av Erdogan och ett angrepp mot det demokratiska systemet.

””

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons