Annons
Nyheter

EU-länder vill stoppa turkiska ministrar

Ledaren för Turkiets främsta oppositionsparti, Kemal Kilicdaroglu, framstår efter helgens jättedemonstration som en allvarlig utmanare till president Recep Tayyip Erdogan. USA:s utrikesminister Rex Tillerson, på plats i Istanbul, valde att uttala sig till stöd för presidenten.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

På lördag är det ett år sedan det misslyckade kuppförsöket mot president Erdogan, som gav honom tillfälle att stärka sin makt. På årsdagen, som har blivit nationell helgdag, planeras festligheter. Erdogan själv ska hålla tal.

Men året efter kuppförsöket har präglats av tillslag mot militärer, jurister, lärare, parlamentariker och journalister. Fler än 50 000 har gripits och 100 000 har förlorat sina jobb. Under måndagen beordrade Turkiet att ytterligare 72 universitetsmedarbetare ska gripas, rapporterar statliga medier. En av dessa är en tidigare rådgivare till Kemal Kilicdaroglu, enligt ett uttalande från Republikanska folkpartiet (CHP).

Annons

Flera EU-länder markerar nu mot Turkiet genom att motsätta sig ministerbesök i samband med årsdagen, med motiveringen att manifestationerna riskerar att uppfattas som maktdemonstrationer.

Tillerson teg

Söndagens protestmöte i Istanbul var kulmen på en lång marsch från Ankara, som dragit till sig allt fler sympatisörer längs vägen. Oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu, som ledde marschen, kallas nu Turkiets Mahatma Gandhi; man jämför med en marsch Gandhi genomförde 1930.

USA:s utrikesminister Tillerson anlände till Istanbul samtidigt som det stora protestmötet, men han ägnade kvällen åt att ta emot ett pris från oljebranschorganisationen World Petroleum Congress. Turkiet stod värd för årets möte.

Tillerson träffade också Erdogan och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, men det har inte framkommit om han kommenterade det faktum att Erdogan tagit strypgrepp på åsiktsfriheten. De uttalanden Tillerson gjorde när oljemötet öppnades handlade enligt nyhetsbyrån AFP om att de som modigt stoppade kuppförsöket 2016 "försvarade sin demokrati".

Bromsar firande

Österrike har gjort klart att Turkiets ekonomiminister Nihat Zeybekci inte medges inresa till ett evenemang på österrikisk mark för att markera årsdagen av kuppförsöket.

I torsdags rapporterade Algemeen Dagblad i Nederländerna att Turkiets biträdande premiärminister Tugrul TürkeÅ? väntades till ett möte i Apeldoorn. Nederländernas regering har öppet motsatt sig besöket.

Enligt den turkiska ambassaden i Stockholm finns, så vitt den känner till, inga planer på besök i Sverige av någon turkisk regeringsrepresentant med anledning av årsdagen för kuppförsöket. Det meddelar ambassaden i ett mejl till TT.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons