Annons
Nyheter

EU vill se handling från Trump

I skuggan av brända bilar och mötet mellan Trump och Putin står handel och klimat i centrum för G20-ledarnas diskussioner i Hamburg. USA både varnas och uppmuntras av EU. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk är optimistisk efter att ha lyssnat till Donald Trumps tal i Polen i torsdags.(TT)
Publicerad 7 juli 2017

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk är optimistisk efter att ha lyssnat till Donald Trumps tal i Polen i torsdags. USA:s president talade visserligen mest ganska svepande om västerländska ideal som förenar, men undvek åtminstone att uttala något som riskerar att ytterligare öka den växande klyftan över Atlanten.

””
””

Oro för handelskrig

Annons

Samtidigt får dock Trump också en varning från EU-ledarna.

””

När han senare tog till orda inne på toppmötet använde Juncker torsdagens handelsöverenskommelse med Japan som ett gott exempel på hur handeln ska skötas.

””

Tillbaka på spåret?

Storbritanniens premiärminister Theresa May uttryckte för sin del hopp om att få USA tillbaka på klimatspåret.

””

Också från de så kallade Brics-länderna - Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika - talades om klimatkamp och handel.

"Vi manar det internationella samfundet att tillsammans arbeta för implementering av Paris-avtalet", hette det i ett gemensamt uttalande från länderna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Vi stöder starkt ett reglerat, transparent, icke-diskriminerande, öppet och inkluderande multinationellt handelssystem, implementering och genomdrivande av existerande WTO-regler och åtaganden och motsätter oss protektionism", skrev Brics-länderna inför G20-mötet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons