Annons
Nyheter

EU vill slå "hänsynslöst" mot smugglare

Hårda bud krävs mot världens människosmugglare, manar EU:s högsta ledning. Våldet i Libyen får samtidigt nya migranter att söka sig andra vägar mot Europa. - Vi behöver solidaritet och samarbete med resten av världen.(TT)
Publicerad 7 juli 2017
””

EU berömmer sig för hur stats- och regeringschefernas uppgörelse med Turkiet i fjol lyckats stoppa det stora inflödet till Grekland - främst bestående av flyktingar från krigen i Syrien, Irak och Afghanistan. Men att på samma sätt stoppa inflödet till Italien - främst bestående av västafrikanska migranter - är betydligt svårare.

Insatser i söder?

Annons

Ända sedan inbördeskriget som störtade diktatorn Muammar Gaddafi 2011 har Libyen varit splittrat och svårkontrollerat. EU lägger nu allt större fokus på att försöka göra någonting redan innan migranter och flyktingar tar sig in i landet, på väg mot Medelhavet.

””

För Italien har situationen blivit akut med 85 000 ankomna hittills i år. Landets inrikesminister Marco Minniti talade länge om läget med sina kollegor i torsdags och vill se ökade insatser vid Libyens södra gräns.

Dör i öknen

UNHCR varnar samtidigt för att antalet inresande över Medelhavet procentuellt sett faktiskt ökat mer i Spanien än i Italien i år, även om de faktiska talen är betydligt mindre. Möjligen beror ökningen på det våld som flyktingar och migranter riskerar i Libyen.

””

Donald Tusk varslar samtidigt om att flyktingkatastroferna på Medelhavet inte är de enda.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons