Annons
Nyheter

Världsledare om Kohl: En modig fredsmäklare

En fredsmäklare, en modig politiker och en bra vän, löd omdömena från världsledare när Tysklands legendariske förbundskansler Helmut Kohl hedrades i EU-sätet i Strasbourg. - Kohl var en tysk patriot, men också en europeisk patriot, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.(TT)
Publicerad 1 juli 2017

Helmut Kohls kista bars in, till musik av Händel, i EU-parlamentet i den franska staden.

””

Mer personlig var USA:s tidigare president Bill Clinton i ett varmt hyllningstal:

””
””
Annons

"Motsatsen till fanatism"

Frankrikes president Emmanuel Macron talade om Kohl som en viktig partner till Frankrike och en modig politiker. Kohl var motsatsen till brutalitet och fanatism, enligt Macron.

””

Angela Merkel kommer alltid att minnas Kohl med respekt, trots en del personliga motsättningar, sade hon.

””

Kohl var en jordnära person som var djupt rotad i sin hembygd och "intresserad av andra människor", enligt Merkel.

Ingen statsbegravning

På begäran av Kohls änka blev det ingen statsbegravning. Efter ceremonierna i Strasbourg begravdes Kohl i hemtrakterna i staden Speyer, mellan Frankfurt och Stuttgart, sedan hans kista först flugits med helikopter till födelsestaden Ludwigshafen och därefter färdats med färja på floden Rhen till sista viloplatsen.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar Kohl för en stor politiker, i Tyskland och i världen.

"Hans ambition var också att utveckla Europa. Många av de avgörande steg som Europeiska unionen har tagit både genom att växa med fler medlemsstater och större arbetsuppgifter kunde inte gjorts utan den starka kompromissvilja som kännetecknade Kohl", förklarar Löfven, som representerade Sverige vid ceremonin, i ett skriftligt uttalande.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons