Annons
Nyheter

Evakueringar på Hawaii - med lavan i hasorna

Soldater från nationalgardet, poliser och brandmän har evakuerat de sista människorna på Hawaiis till ytan största ö Big Islands östra spets. Bara timmar senare flödade en lavaström bred som tre fotbollsplaner in i närheten och skar av vägen till bostadsområdet Kapoho.(TT)
Publicerad 3 juni 2018

Soldater från nationalgardet, poliser och brandmän har evakuerat de sista människorna på Hawaiis till ytan största ö Big Islands östra spets. Bara timmar senare flödade en lavaström bred som tre fotbollsplaner in i närheten och skar av vägen till bostadsområdet Kapoho.

Lavan strömmade även ner i en sjö. Hettan var så intensiv att allt dess färskvatten dunstade bort, enligt Hawaiis vulkanobservatorium.

Annons

Myndigheterna har sedan i onsdags uppmanat områdets invånare att ta sig därifrån före lavans ankomst. Den sista fasen i evakueringarna genomfördes under fredagen och lördagen, lokal tid. Omkring 500 människor beräknas bo i Kapoho. Det är oklart om några av dem, liksom på andra platser, valt att stanna kvar.

Ytterligare 2 000 människor har tidigare evakuerats från området Leilani Estates, där dussintals hus har förstörts sedan vulkanen Kilauea började spy lava ur flera sprickor längs en av sina sidor i början av maj.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons