Annons
Nyheter

Expert: Dags att förhandla med Nordkorea

Sanktionerna mot Nordkorea har inte lyckats stoppa landets robot- och kärnvapenprogram. Nu kan det vara dags att förhandla med diktaturen i stället, tycker en expert. - Det internationella samfundet måste sätta sig ner och fråga sig: Vad är vi villiga att göra? Och vad vill Nordkorea ha?(TT)
Publicerad 4 juli 2017
””

Han tror att den senaste uppskjutningen kommer att leda till hårdare internationella sanktioner mot Nordkorea. "Kanske kommer Kina att sätta åt Nordkorea hårt och få detta nonsens att upphöra en gång för alla!", twittrar USA:s president Donald Trump.

Men för att stoppa landets kärnvapenprogram skulle Kina behöva sätta en sådan press att den nordkoreanska regimen destabiliseras, säger Niklas Swanström.

””
Annons

"Gå dem till mötes"

Det är också osannolikt att USA skulle försöka sig på att stoppa landets kärnvapenprogram med våld, säger han.

””

Den enda framkomliga vägen kan därför vara att erbjuda Nordkorea något som dess regim vill ha.

””

TT: Men då har Nordkorea lyckats med sin skrämseltaktik?

””

Oklar förmåga

Nordkorea hävdar att roboten man skjutit upp är en interkontinental robot. Och enligt amerikanska analytiker kan den vara tillräckligt kraftfull för att nå den amerikanska delstaten Alaska. Det finns få bekräftade uppgifter om landets kärnvapenprogram, men forskare uppskattar att Nordkorea kan ha material till mellan 10 och 20 kärnstridsspetsar.

Anders Ringbom, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), konstaterar att det är oklart om man utvecklat atombomber som kan placeras på en robot.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons