Annons
Nyheter

Expert: Låsta positioner inför Korea-samtal

De utlovade samtalen mellan Nordkorea och USA kommer inte att leda till mycket, enligt Brad Glosserman, gästprofessor vid japanska universitetet Tama. Japan oroas också för att lämnas i sticket i en amerikansk iver att teckna ett avtal som skyddar det egna landet, enligt honom.(TT)
Publicerad 9 mars 2018

Brad Glosserman ser två huvudorsaker till att Nordkorea verkar ha lockats till förhandlingsbordet. Det första är att diktaturen nått så pass stora framsteg med kärnvapenprogrammet att man nu kan ta en paus. Det andra att sanktionerna mot landet biter och att dess valutareserver tryter.

Att USA:s president Donald Trump skulle ha skrämt regimen med sin hårdföra retorik, tror Glosserman dock inte.

””
Annons

Sedan USA tog bort sina taktiska kärnvapen från halvön 1991 är det Nordkorea som har de enda kärnvapnen där.

””

Vill ses som kärnvapenmakt

Att Nordkorea plötsligt skulle vara berett att rusta ned sina kärnvapen är han skeptisk till. Kärnvapen är inskrivna i landets konstitution, där dessa beskrivs som ett rättvisans svärd.

””

Enligt Glosserman skulle Nordkorea i första hand vilja erkännas som en kärnvapenmakt likvärdig USA, i andra hand som en av de erkända kärnvapenmakterna, i tredje hand en kärnvapenmakt som tolereras av internationella samfundet, liknande Pakistans status. Det sistnämnda ses som det mest realistiska alternativet.

””

För Sydkoreas del anser man att samtal alltid är bra.

””

Oro från Tokyo

Skulle ett möte mellan Donald Trump och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un äga rum skulle det ses som en enorm propagandaseger i Nordkorea.

””

Från Tokyo ser man med oro på att hamna vid sidan om en eventuell uppgörelse mellan USA och Nordkorea. Det är oklart om Nordkorea har kapacitet att skicka en kärnvapenrobot mot amerikanska fastlandet, medan kapaciteten att slå mot Japan redan finns. Tokyo ser en risk att Trump i sin iver tecknar ett avtal med Nordkorea som innebär att USA tryggas, men lämnar dess allierade exponerade.

””

TT: Är Nordkoreas förhandlingsläge bättre nu än vid tidigare förhandlingar?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons