Annons
Nyheter

Färre men modernare kärnvapen

Antalet kärnstridsspetsar i världen blir långsamt färre när USA och Ryssland fortsätter minska sina innehav - men drömmen om en kärnvapenfri värld är fortfarande långt borta. Och jättarna lägger stora summor på att modernisera vapnen.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

De nio stater som har kärnvapen förfogar nu över totalt 14 935 nukleära stridsspetsar, jämfört med 15 395 i början av 2015, enligt fredsforskningsinstitutets Sipris årliga statistik.

Allra flest har USA och Ryssland, som tillsammans står för drygt 93 procent av världens innehav. De har minskat sina arsenaler kraftigt sedan kalla kriget - i mitten av åttiotalet fanns uppemot 70 000 kärnstridsspetsar i världen.

Annons

Alla moderniserar

Men samtidigt satsar båda länderna på dyra program för att modernisera sina vapen. USA planerar 400 miljarder dollar för ändamålet fram till 2026, enligt Sipri.

””

De övriga kärnvapenländerna - Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea - håller antingen på att placera ut nya missilsystem med förmåga att bära atombomber eller har sagt att de vill göra det.

Mot stridsfokus

””

Det finns få bekräftade uppgifter om Nordkoreas kärnvapenprogram. Men forskare uppskattar att landet kan ha lyckats bygga mellan 10 och 20 kärnstridsspetsar. Efter upprepade provskjutningar, som lett till allt fler sanktioner från omvärlden, tros landet ha utvecklat en långdistansrobot som skulle kunna nå till USA:s fastland med en kärnstridsspets.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons