Annons
Nyheter

Fler FN-organ gullar med regimen

Unicef är inte enda FN-organ att liera sig med Azerbajdzjans regim. Både Unesco och FAO har medlemmar av presidentfamiljen som goodwill-ambassadörer. - Det är barockt, säger Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.(TT)
Publicerad 8 juni 2015

Jordbruksorganet FAO utsåg i maj president Ilham Aliyevs dotter Leyla Aliyeva till goodwill-ambassadör. Kultur- och utbildningsorganet Unesco har sedan 2004 presidentfrun Mehriban Aliyeva i motsvarande roll.

””

Invigde staty

Annons

FAO:s mål är att "utrota fattigdomen och driva på för ekonomiska och sociala framsteg för alla". Kommunikationschefen Sharon Lee Cowan skriver till TT att Leyla Aliyeva är meriterad tack vare sina "långvariga ansträngningar för att driva på global utveckling och hållbarhetsfrågor i sitt hemland".

Den azeriska regimen är en av världens mest korrupta, vilket snarare motverkar utveckling, kontrar Hårdh.

Unescos ledstjärna är en "fredens kultur" med "tolerans, acceptans och ömsesidig respekt". FN-organets talesman Roni Amelan skriver till TT om hur Mehriban Aliyeva i maj vid en interkulturell konferens "invigde en staty vid namn 'Livets träd' och lanserade en bok om tolerans och interkulturell dialog kallad 'Agree to Differ' ("Överens om att tycka olika")".

Mer restriktiva

Andrew Stroehlein vid Human Rights Watch kommenterar:

"'Överens om att tycka olika' - men om du inte tycker som regimen låser den in dig".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons