Annons
Nyheter

Flickmord skapar debatt i Tyskland

Mordet på en 14-årig flicka i Wiesbaden skakar Tyskland. Den misstänkte är gripen, men många frågar sig varför han var kvar i landet efter att ha fått sin asylansökan avslagen 2016 - och hur han kunde fly efter mordet.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

Den 14-åriga flickan hade varit försvunnen i mer än två veckor när hennes kropp hittades. Hon hade blivit våldtagen och kvävd till döds.

Polisen hittade kroppen efter tips från en 13-årig pojke. Han pekade ut en 20-årig irakier som bodde på samma flyktingförläggning, och som berättat för honom om dådet. Men mannen hade lämnat landet den 2 juni och återvänt till Irak tillsammans med sina föräldrar och fem syskon. Familjen ska ha använt sig av förfalskade dokument och rest under falska namn.

Annons

Känd av polis

20-åringen var sedan tidigare känd av polis, som misstänkt för bland annat misshandel och rån. Han finns också bland de misstänkta för en våldtäkt på en elvaårig flicka på samma flyktingförläggning.

Han greps natten till fredagen i norra Irak av kurdiska säkerhetsstyrkor efter en internationell arresteringsorder.

Fallet har väckt en hetsig debatt om bristande kontroll på vem som befinner sig i landet, och om dåligt polisarbete.

"Vad säger det om de tyska gränskontrollerna, när en immigrant och hans familj på åtta personer, med förfalskade papper, kan resa tillbaka till ett land där han tydligen hotas av förföljelse? Varför fungerar inte kontrollerna på flygplatserna?" frågar Hessische Niedersächsische Allgemeine.

Be om ursäkt

Bild, Tysklands största tidning, uppmanar regeringen att be flickans föräldrar om ursäkt.

Fallet är det tredje sedan 2016 där en ung kvinna dödats av en asylsökande. Tagesspiegel kallar i en ledare morden för "gift för samhället". Tidningen skriver att det som gör morden särskilt sorgliga är att det varit flickorna själva som inte haft några fördomar, som varit nyfikna och tagit kontakt. "Så fungerar integrationen i normala fall - och det finns hundratals exempel i Tyskland. Men också tre döda flickor."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons