Annons
Nyheter

Stöd lovas till Italien på Medelhavet

"Alla tillgängliga redskap" ska användas för att få kontroll över flykting- och migrantsituationen på Medelhavet, lovar EU:s medlemsländer. Italien vill knäcka människosmugglarna vid Libyens södra gräns.(TT)
Publicerad 6 juli 2017
””

Hittills i år har över 85 000 flyktingar och migranter kommit till Italien. Merparten av dem är västafrikaner på jakt efter ett bättre liv, vilket gör att de inte omfattas av EU:s tidigare beslut om omfördelning av asylsökande - som bara gäller personer från länder varifrån i genomsnitt över 90 procent av alla asylsökande verkligen beviljas asyl i EU.

Handlingsplan

Annons

Italien har bett om akut hjälp från övriga EU, men får än så länge blankt nej på sina önskemål om att kunna skicka migranter till hamnar i grannländerna. De inrikes- och migrationsministrar som möttes i Tallin på torsdagen är ändå överens om att situationen "är av stor oro för alla medlemsstater" och välkomnar därför EU-kommissionens nya handlingsplan från i tisdags.

I ett gemensamt uttalande från mötet lovar EU-länderna att fortsatt utveckla den libyska kustbevakningens förmåga, "kraftigt förstärka" gränskontrollerna vid Libyens södra gräns och arbeta ännu mer med Niger och Mali för att förhindra migranter att ta sig mot Libyen.

Planerna på "tydligare regler" för hjälporganisationernas verksamhet på Medelhavet välkomnas också, samtidigt som Italien får fullt stöd för att "implementera en effektiv migrationspolitik".

Går i konkurs?

Inför mötet betonade mötesvärden Andres Anvelt, inrikesminister i EU:s nuvarande ordförandeland Estland, vikten av att EU-länderna kan skicka de personer som inte har asylskäl tillbaka till sina hemländer.

””

Vid ett parallellt möte i Rom talade Italiens utrikesminister Angelino Alfano sig varm för "effektiva" kontroller i de länder varigenom migranterna tar sig in i Libyen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons