Annons
Nyheter

MSF avbryter insats efter massmord i Nigeria

Den extremistiska islamiströrelsen Boko Haram misstänks ha mördat minst elva människor i staden Rann i nordöstra Nigeria, enligt FN. Tre av dödsoffren arbetade som hjälparbetare i området. Läkare utan gränser (MSF) avbryter nu sitt hjälparbete i staden.(TT)
Publicerad 2 mars 2018

Angriparna, som anlände i bestyckade fordon och beväpnade med raketgevär, gick till attack efter mörkrets inbrott utanför ett läger som hyser omkring 55 000 internflyktingar. De hamnade i en eldstrid med soldater vid en militärbarack vid lägret och hade inledningsvis övertaget. Men regeringssoldater lyckades slå tillbaka attacken, enligt myndigheterna.

Samtliga dödsoffer var nigerianska medborgare. Två av dem arbetade för Internationella migrationsorganisationen (IOM) och en var konsult för Unicef, enligt FN:s talesperson Samantha Newport.

Annons

Dödstalet kan stiga

Åtta av dödsoffren uppges vara soldater och poliser. Men det är ännu oklart hur många som dödats, och antalet kan stiga. Uppgifter från nigerianska myndigheter är ofta motstridiga och inte sällan sprids direkt felaktig information på hög myndighetsnivå.

En sjuksköterska tros ha förts bort och ytterligare tre hjälparbetare har skadats. Flera personer saknas efter attacken, bland annat är ödet oklart vad gäller två barnmorskor som verkade i området, enligt Internationella rödakorskommittén vars personal inte skadats eller dödats i attacken.

Terrorgrupp pekas ut

Organisationen MSF skriver i ett uttalande att organisationen tillfälligt avbryter sitt arbete i staden med anledning av attacken. MSF, som skriver att de vårdat nio personer efter attacken, har nu evakuerat 22 lokala och utländska medarbetare från området.

Det finns inga uppgifter om några av angriparna, och i så fall hur många av dem, dödades i striderna.

Nigerianska myndigheter pekar ut terrorrörelsen Boko Haram för att ligga bakom attacken.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons