Annons
Nyheter

Nya massgravar funna i Kongo-Kinshasa

FN har upptäckt vad som tros vara ytterligare 38 massgravar i den orosdrabbade Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa. Mer än 3 300 människor har dödats och 1,4 miljoner har flytt sina hem. De senaste fynden gjordes av FN:s fredsbevarande styrkor och kongolesisk militär i förra veckan i västra Kasai.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

De senaste fynden gjordes av FN:s fredsbevarande styrkor och kongolesisk militär i förra veckan i västra Kasai. De misstänkta massgravarna finns på sex olika platser, uppger en FN-talesperson för reportrar i huvudstaden Kinshasa.

Det totala antalet massgravar som har hittats uppgår nu till minst 80 sedan oroligheterna bröt ut i augusti förra året. Då dödades den lokale upprorsledaren Jean Pierre Mpandi, även kallad Kamwina Nsapu, av regeringsstyrkor. Det ledde till ett uppror mot president Joseph Kabila.

Annons

Vittnen i centrala Kasai-regionen berättade i mars i år om hur de sett arméns lastbilar dumpa kroppar.

FN har vid upprepade tillfällen anklagat kongolesiska militären för användande av övervåld mot de dåligt utrustade miliserna, och förra veckan dömdes sju soldater för att ha mördat misstänkta milismedlemmar i en massaker som spelats in på film.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Raád al-Hussein, krävde tidigare i sommar att FN:s råd för mänskliga rättigheter tillsätter en granskning av våldet och övergreppen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons