Annons
Nyheter

FN slår larm om övergrepp i Turkiet

Det finns trovärdiga och djupt oroande rapporter om omfattande övergrepp mot civilbefolkningen under Turkiets offensiv mot PKK-gerillan i sydöstra Turkiet, konstaterar FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Det finns trovärdiga och djupt oroande rapporter om omfattande övergrepp mot civilbefolkningen under Turkiets offensiv mot PKK-gerillan i sydöstra Turkiet, konstaterar FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter.

"Den bild som träder fram är, även om den fortfarande är ofullständig, extremt oroande", sade Zeid Ra'ad al-Hussein i ett uttalande på tisdagen.

Annons

Han säger att han fått rapporter om krypskyttar som beskjutit kvinnor och barn, om tortyr och godtyckliga gripanden under de utegångsförbud som rått dygnet runt i flera kurddominerade städer.

"Värst av allt är rapporter som citerar vittnesmål och släktingar i Cizre som hävdar att mer än 100 människor brändes ihjäl när de tog skydd i tre olika källare som omringats av säkerhetsstyrkorna."

Utspelet kom samma dag som en bomb sprängdes vid en polisbil i staden Diyarbakir. Minst tre personer dödades och ett 40-tal skadades, flera av dem poliser.

Diyarbakir ligger, liksom Cizre, i den kurdiskdominerade sydöstra delen av landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons