Annons
Nyheter

FN utreder anklagelser om våldsbrott

FN har inlett en utredning av uppgifter om att FN-soldater i Centralafrikanska republiken våldtagit en 12-årig flicka samt skjutit ihjäl en 16-årig pojke och hans far. Uppgifterna kommer från Amnesty International, som har intervjuat flickan, anhöriga och vittnen till händelserna den 2 och 3 augusti.(TT)
Publicerad 12 augusti 2015

Uppgifterna kommer från Amnesty International, som har intervjuat flickan, anhöriga och vittnen till händelserna den 2 och 3 augusti. De ska ha inträffat i samband med att soldater ur FN:s fredsbevarande styrka Minusca sökte efter en rebelledare i ett område i huvudstaden Bangui. Fem personer dödades i samband med insatsen, däribland en FN-soldat från Kamerun.

Flickan har berättat att hon gömt sig på en toalett när soldaterna genomsökte området. Men en FN-soldat hittade henne, släpade ut henne och våldtog henne bakom en lastbil. "När jag skrek, slog han mig hårt och lade handen över min mun", sade hon till Amnesty. Hon har också genomgått en medicinsk undersökning som visade tecken på sexuella övergrepp.

Annons

Dagen därpå sköts tonåringen och hans far ihjäl utanför sitt hem. Mannen ska ha skjutits i ryggen och pojken i bröstet. En granne har vittnat om att FN-soldaterna föreföll "skjuta mot allt som rörde sig".

De inblandade FN-soldaterna kommer från Rwanda och Kamerun. Tidigare har FN-soldater samt franska soldater i landet anklagats för sexuella övergrepp mot barn.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons