Annons
Nyheter

Svår vattenbrist i strömavbrottens Venezuela

Venezuelas regering har beslutat om en månads elransoneringar och kortad arbetsdag sedan omfattande strömavbrott fortsätter att plåga landet. Samtidigt utlöser bristen på dricksvatten nya protester.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Ilskna demonstranter satte upp brinnande barrikader i närheten av presidentpalatset i huvudstaden Caracas och på andra håll i landet under söndagen.

Frustrationen är stor efter det landsomfattande strömavbrottet i början av mars som nyligen följdes av ytterligare ett större avbrott, varpå elen fortsatt att komma och gå. Utan ström stannar inte bara mobilnät och internet utan även vattenverkens pumpstationer.

””
Annons

Maktkamp

Elkrisen har briserat mitt i den allt hårdare maktkampen mellan sittande president Nicolás Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó, som utropat sig själv till landets rättmätige ledare och fått stöd av USA och flera andra västländer. Guaidó manar på måndagen via Twitter till fortsatta protester mot regeringen, som han anklagar för att genom inkompetens och bristande underhåll ha orsakat strömavbrotten.

Maduro skyller å sin sida på sabotage av elnätet från oppositionen och USA. Under söndagen meddelade han att elen under de kommande 30 dagarna ska ransoneras enligt en plan med fokus på att säkra vattentillgången.

Dessutom har myndigheterna beslutat att arbetsdagen inom både offentlig och privat sektor får pågå som längst till klockan 14, samt att skolor ska hålla fortsatt stängt för att spara el.

Väcker ilska

Under strömavbrotten har vattentankbilar satts in för att leverera vatten till de värst drabbade områdena.

Det väcker dock ilska hos en del demonstranter. Ett hundratal människor som blockerade infartsvägarna till Caracas-stadsdelen 23 de enero under söndagens protester jagade bort två anländande tankbilar medan de skanderade "vi vill ha vatten i kranen", rapporterar nyhetsbyrån Efe.

Venezuelas elproblem kan delvis förklaras med att landets infrastruktur fungerar dåligt. Dessutom är elnätet eftersatt med otillräckliga investeringar och dåligt underhåll.

Enligt regeringens version har bland annat elektromagnetiska attacker, prickskyttar och anlagda bränder använts för att slå ut elen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons