Annons
Nyheter

Försök att nå svensk mans kidnappare

Fortfarande efter 3,5 år är det oklart vad Johan Gustafssons kidnappare vill, hur de kan nås eller ens vilka de är. Nu gör en sydafrikansk hjälporganisation ett försök att få kontakt.(TT)
Publicerad 2 juli 2015

Gift of the Givers fick 2014 genom sitt nätverk en sydafrikanska fri som hade kidnappats av en al-Qaida-grupp i Jemen.

På uppdrag av de anhöriga till Johan Gustafssons medfånge, sydafrikanen Stephen McGowan, lägger organisationen nu ut flera krokar för att få kontakt med kidnapparna.

””
Annons

I en första video på Youtube har organisationen fått en sydafrikansk muslimsk ledare att vädja till kidnapparna att släppa McGowan. Fler filmer med religiösa ledare ska släppas, bland annat i Mali, där männen rövades bort 2011.

Svensk nämns inte

Gustafsson nämns inte eftersom ingen har bett Gift of the Givers om hjälp i hans fall, säger Sooliman, men givetvis kan hans fall också gynnas av insatsen. Svenskens familj känner till försöket men vill inte kommentera det.

””

Mycket tyder på att kidnapparna är från al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, men ingen vet säkert. I en film som släpptes förra veckan med Gustafsson och McGowan talas bara löst om ett fångutbyte.

Inget att hämta

Den totala avsaknaden av information stämmer med svenska uppgifter till TT om fallet.

Varför ska då Gift of the Givers lyckas när flera stater, och troligen andra försök har misslyckats?

””

Han tänker inte erbjuda någonting, bara förmedla en kontakt och via ombud försöka få kidnapparna att inse att de inte har något att hämta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons