Annons
Nyheter

Första kvinnorna får saudiskt körkort

Den första gruppen av kvinnor har fått sina körkort i Saudiarabien. Trafikmyndigheterna har börjat byta ut internationella körkort, ett steg närmare en efterlängtad och symbolladdad reform i det konservativa kungadömet.(TT)
Publicerad 4 juni 2018

Utfärdandet av de inhemska körkorten sker medan landet, det sista i världen som har ett förbud som stoppar kvinnor från att köra bil, förbereder den historiska reformen som träder i kraft den 24 juni. Hur många kvinnor runt om i landet som nu fått ett saudiskt körkort nämns inte av den statligt kontrollerade nyhetsbyrån SPA, som rapporterar om händelsen. Kvinnorna har fått genomgå ett test av sina körkunskaper.

Reformen är ett led i prins Mohammed bin Salmans försök att modernisera landet. Men så nyligen som för en vecka sedan greps 17 aktivister, anklagade för att "underminera landets säkerhet och stabilitet". Flera av dem var människorättsaktivister som engagerat sig i att upphäva körförbudet för kvinnor.

Annons

Nio av dem, varav fyra kvinnor, sitter fortfarande fängslade.

Fortfarande kvarstår också ett av de största hindren för kvinnors frihet i Saudiarabien - kravet på en manlig förmyndare. Det innebär att kvinnor måste begära tillstånd från en manlig släkting för att få studera, resa eller ägna sig åt andra aktiviteter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons