Annons
Nyheter

Första salladsbaren i rymden

Astronauterna ombord på Internationella rymdstationen (ISS) har låtit sig väl smaka efter att ha skördat sallad som odlats i rymden. - Häftigt, säger astronauten Kjell Lindgren. - Smakar gott, instämmer kollegan Scott Kelly. Lindgren är rymddoktorn med påbrå från Osby som är född i Taiwan.(TT)
Publicerad 10 augusti 2015
””
””

Lindgren är rymddoktorn med påbrå från Osby som är född i Taiwan.

Han serverade Kelly och den japanske rymdkamraten Kimiya Yui delikatessen från en bricka. De ryska kosmonauterna Michail Kornijenko och Gennadij Padalka, som var ute på rymdpromenad, fick nöja sig med rester.

Annons

Hälften av skörden ska frysas in för att analyseras på jorden.

Det är inte första gången sallad odlas på ISS, men det är första gången rymdfararna får smaka. Första gången - förra året - togs hela skörden med hem för tester.

Romansalladen odlas i en låda ombord på ISS. Fröna har haft 33 dagar på sig att gro och växa till något ätbart. Odlingsexperimentet har ett praktiskt syfte: Om det någonsin ska gå att skicka ut rymdfarare längre bort än hittills, till exempel till Mars, är det ju en överlevnadsfråga att kunna ordna färsk föda på vägen.

Ray Wheeler, som leder den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasas forskning på avancerad överlevnadskunskap, pratar (Har ni hört det förr?) om hur nyttigt det är med till exempel tomater, blåbär och röd romansallad som innehåller antioxidanter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons