Annons
Nyheter

Francos gravplats får öppnas

För första gången har en domstol i Spanien godkänt en gravöppning i "De stupades dal" (Valle de los Caídos). I monumentet ligger Spaniens tidigare diktator Francisco Franco begravd, tillsammans med tusentals offer från inbördeskriget.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Domstolen i staden El Escorial i närheten av Madrid, där monumentet är beläget, godkände ansökan från Maria Purificacion Lapena, som bad om att få öppna sin farfars och hans brors grav för att kunna ge dem riktiga begravningar.

Stor seger

Annons

De båda männen, som var medlemmar av en anarkistgrupp, dödades av Francos styrkor under inbördeskriget. De lades från början i en massgrav i Aragonien innan de grävdes upp, utan anhörigas godkännande. Sedan begravdes de i "De stupades dal", där även Francos kvarlevor ligger, omgiven av inbördeskrigets offer.

Domstolens beslut är en stor seger för bland annat organisationen Arico, som länge arbetat med att få öppna gravar i monumentet och identifiera kropparna.

””

Vill stoppa gravöppningar

Men en annan förening som arbetar för att monumentet ska bevaras intakt sade efter domstolens beslut att de ska "vidta alla nödvändliga rättsliga åtgärder" för att förhindra gravöppningar. Detta med motiveringen att de skulle kränka de anhöriga som inte vill att kvarlevorna från deras familjemedlemmar ska röras.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons