Annons
Nyheter

Europa vill ha undantag från Iransanktioner

De europeiska länder som undertecknat det globala kärnenergiavtalet med Iran vill ha undantag från de amerikanska sanktionerna mot regimen i Teheran, skriver regeringsföreträdare från Tyskland, Frankrike och Storbritannien i ett gemensamt brev till USA:s utrikes- och finansministrar.(TT)
Publicerad 6 juni 2018

De europeiska länder som undertecknat det globala kärnenergiavtalet med Iran vill ha undantag från de amerikanska sanktionerna mot regimen i Teheran, skriver regeringsföreträdare från Tyskland, Frankrike och Storbritannien i ett gemensamt brev till USA:s utrikes- och finansministrar.

I brevet uppmanas USA att undanta europeiska företag verksamma i Iran från så kallade sekundära sanktioner inom bland annat läkemedels-, energi och banksektorn. De europeiska länderna understryker också sin ambition att upprätthålla överenskommelsen, trots Trumpregeringens avhopp.

Annons

Tidigare på onsdagen varnade Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian Iran för att öka sin urananrikningskapacitet, något som landet varslat om. Le Drian försäkrade samtidigt att Europa planerar att hålla fast vid kärnenergiavtalet.

Spänningarna mellan regimen i Teheran och västvärlden har ökat rejält sedan den amerikanske presidenten Donald Trump i början av maj meddelade att USA lämnar överenskommelsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons