Annons
Nyheter

Frankrike och Tyskland utvecklar stridsflyg

Frankrike och Tyskland ska utveckla ett europeiskt stridsflygssystem. Det meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler på en gemensam presskonferens i Paris. Enligt Merkel är det dags att "Europa tar sitt öde i egna händer".(TT)
Publicerad 13 juli 2017

Enligt Merkel är det dags att "Europa tar sitt öde i egna händer".

En plan för utvecklandet av det nya stridsflygplanet ska finnas färdig vid mitten av 2018, enligt ett dokument som publicerats efter ledarnas möte.

Annons

De båda länderna har också kommit överens om att samarbeta kring nästa modell av attackhelikoptern Tiger och markstridssystem såsom stridsvagnar och artilleri. Dessutom siktar man på att sluta ett kontrakt före 2019 om det tyskledda projektet för att utveckla ett europeiskt drönarstridsflyg.

Det nya samarbetet ändar en splittring som fick Frankrike att dra sig ur Eurofighter-projektet i mitten av 80-talet för att i stället satsa på sitt eget stridsflyg Rafale. Det nya systemet som länderna enats om kommer ska ersätta både Rafale och Eurofighter, enligt dokumentet.

På agendan när de bägge ländernas ledare möttes i Élyséepalatset stod också Macrons förslag om närmare samarbete och reformer på EU-nivå. Den franske presidenten har bland annat föreslagit att eurozonen får en gemensam finansminister och budget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons