Annons
Nyheter

Frankrike på tå inför nationaldagsfirandet

Ett år efter lastbilsattacken i Nice gör sig Frankrike redo för nationaldagen. Rädslan för nya dåd i kombination med ett besök av USA:s president Donald Trump innebär ett firande omgärdat av ett stort säkerhetspådrag.(TT)
Publicerad 13 juli 2017

Varje år den 14 juli uppmärksammas i Frankrike stormningen av Bastiljen som brukar ses som startskottet till den franska revolutionen 1789. Men i år hedras också minnet av de 86 personer som dödades i en lastbilsattack under nationaldagsfirandet i Nice förra året.

Dådet har följts av liknande attacker på andra platser i Europa.

””
Annons

Den terrorstämplade gruppen Islamiska staten hävdade att föraren av lastbilen i Nicedådet, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, var en av deras anhängare. Och rädslan för nya attacker sätter fortfarande sin prägel på Frankrike. Undantagstillståndet förlängdes nyligen för sjätte gången och enligt inrikesminister Gerard Collomb har sju planerade dåd stoppats bara i år.

Flera gripanden

I början av juli greps en man som misstänks ha planerat att mörda president Emmanuel Macron i samband med militärparaden på Champs-Elyseés i Paris under nationaldagen. Dessutom har flera män gripits i Frankrike och Belgien, anklagade för att ha planerat terrordåd.

””

Men Frankrikes problem är inte begränsat till fredagens firande, utan handlar om situationen i sin helhet.

””

En av nationaldagens hedersgäster är USA:s president Donald Trump. När han landar på flygplatsen Orly hämtas han upp av den skottsäkra presidentlimousinen "The Beast" för att sedan åka in mot huvudstaden - som delvis kommer att vara avstängd under besöket. Omkring 11 000 poliser kommer att vara i tjänst i och kring Paris.

"Påverkar inte hotbild"

När Trump gör Macron sällskap på Champs-Elyseés på fredag kommer presidenten att sitta bakom en skottsäker skärm, enligt franska medier. Det väntas protester mot Trump, men i övrigt kommer inte hotbilden att påverkas, tror Hans Brun.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons