Annons
Nyheter

Frankrike röstar om omstridd lag

I dag röstar franska parlamentet om ett kontroversiellt förslag till ny arbetsmarknadslag. De senaste veckorna har hundratusentals fransmän gått ut på gatorna för att protestera mot lagen, som kritikerna hävdar urholkar arbetares rättigheter.(TT)
Publicerad 3 maj 2016

Proteströrelsen Nuit Debout har jämförts med Occupy Wall Street. De senaste veckorna har rörelsen, som grundades för att protestera mot förslaget till ny arbetsmarknadslag, samlat hundratusentals människor på gator och torg runt om i Frankrike.

I dag röstar den franska nationalförsamlingen om lagen, som regeringen hoppas ska få bukt med landets höga arbetslöshet. Förslaget har dock fått kritik för att urholka arbetares rättigheter. Lagen innebär bland annat att det blir enklare för arbetsgivare att säga upp anställda under sämre tider, och att företag verksamma i flera länder ska ha rätt att säga upp folk om verksamheten går dåligt i Frankrike, oavsett hur det går utomlands.

Annons

Regeringen har redan mildrat några av förslagen efter de massiva protesterna, men fackföreningsrörelsen anser att lagen fortfarande är oacceptabel.

Sedan början av mars har Nuit Debout genomfört nattliga demonstrationer runt om i Frankrike - sammankomster som stundtals samlat flera hundra tusen deltagare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons