Annons
Nyheter

Franska regeringen tvingar fram lag

Regeringen i Frankrike går förbi parlamentet och tvingar igenom en kontroversiell arbetsmarknadslag genom en speciell paragraf i den franska konstitutionen. Lagen ger arbetsgivare ökade möjligheter att anställa och avskeda anställda.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Regeringen i Frankrike går förbi parlamentet och tvingar igenom en kontroversiell arbetsmarknadslag genom en speciell paragraf i den franska konstitutionen.

Lagen ger arbetsgivare ökade möjligheter att anställa och avskeda anställda. Men intern opposition och massiva gatudemonstrationer fick regeringen att vattna ur förslaget, vilket i sin tur retade upp arbetsgivare.

Annons

Med risk att fällas i parlamentet på grund av opposition inom det egna Socialistpartiet valde premiärminister Manuel Valls att ta till den drastiska åtgärden.

Beslutet kommer i en tid då Socialistpartiet har motvind. President Francois Hollande har ett rekordlågt stöd på omkring 13 procent.

Lagen väntas orsaka nya protester, både på Frankrikes gator och i parlamentet. Valls svarade med att säga att han var övertygad om att regeringen skulle kunna överleva en misstroendeomröstning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons