Annons
Nyheter

Fredsaktivist hoppas på ny era efter toppmöte

Hon har lett fredssymposier i både Nord- och Sydkorea, talat i FN och marscherat med tiotusentals koreanska kvinnor vid den demilitariserade zonen mellan länderna.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

Ahn, som grundat fredsorganisationen Women Cross DMZ och som tidigare varit kritisk mot USA:s president Donald Trumps Nordkoreapolitik, säger att det var rätt av Trump att fokusera mötet på en nystart av relationen mellan de två länderna.

””

Står i vägen

Annons

Hon betonar att avtalet som skrevs under av Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un innehåller punkter som är viktiga för såväl Pyongyang som för invånarna på den koreanska halvön i stort. Normaliserade relationer har länge stått högt på Nordkoreas önskelista och för koreaner världen över är det viktigt med en "riktig" fredsprocess efter 1950-talets Koreakrig. Formellt slöts 1953 enbart ett vapenstillestånd, än i dag finns inget fredsavtal.

””

TT: Hur ser du på att ordet mänskliga rättigheter inte förekom i dokumentet?

””

I det sammanhanget spelar också avtalspunkten om återbördande av krigsfångar en stor roll. Ahn talar om splittrade familjer och berättar om en vän som sagt att det närmaste han kommit sin far sedan han var tre år var när han flög över Pyongyang.

Pragmatisk Trump

Christine Ahn menar att krigstillståndet är det främsta skälet till att Nordkorea blivit en militärstat som utvecklar kärnvapen och hon ger Trump en eloge för att han förstod att fred och nedrustning "måste gå sida vid sida". De säkerhetsgarantier USA lovade i utbyte mot kärnvapennedrustning, bland annat inställda krigsövningar med Sydkorea, visade på en pragmatisk sida av presidenten, säger hon.

””

Ahn är en ansedd föreläsare och kommentator i USA. 2015 ledde hon en grupp om 30 kvinnliga fredsmäklare över den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. De marscherade med tiotusentals kvinnor på båda sidor gränsen och höll fredssymposier i de båda ländernas huvudstäder.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons