Annons
Nyheter

Full flygkapten häktad i två veckor

Den flygkapten som i lördags fastnade i en alkoholkontroll på Oslos flygplats Gardermoen häktades på måndagen i två veckor. Han överklagade beslutet omedelbart. - Det var ett felsteg som har ödelagt familjens framtid, sade den 50-årige kaptenen.(TT)
Publicerad 10 augusti 2015

””

Utandningsprovet visade en promillehalt på 0,68 procent.

Annons

Av de övriga tre besättningsmedlemmarna som ertappades blåste den 38-årige styrmannen 1,44 promille och två kabinanställda 1,04 respektive 1,84 promille.

Senare tagna blodprover visar att två besättningsmedlemmar hade 0,4 promille, en av flygvärdinnorna 0,8 och andrepiloten 1,2. Åklagaren Camilla Ek Sørensen understryker enligt nyhetsbyrån NTB att en stor säkerhetsmarginal då är inlagd, vilket innebär att värdena i verkligheten kan vara högre.

Besättningen arbetade för det lettiska flygbolaget Air Baltic som skulle transportera över hundra charterresenärer till Kreta. De är lettiska medborgare. De är avstängda från sina jobb och Air Baltic förbereder uppsägningar på grund av den skada de orsakat bolaget.

Ek Sørensen påpekar att norska regler gäller piloter och kabinanställda när de är i Norge, oavsett reglerna i hemlandet. Enligt norska regler ska flygpersonal inte dricka alkohol åtta timmar innan de ska jobba och promillegränsen är 0,2.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons