Annons
Nyheter

G20-analys: Trump isolerar USA

Själv beskriver USA:s president G20-mötet i Hamburg som en "fantastisk succé". Många analyser efter mötet talar snarare om att Donald Trump isolerar USA. Trump sätter USA i en "enmansklubb", skriver Stephen Collinson på nyhetskanalen CNN medan han beskrivs som "isolerad" i en analys från nyhetsbyrån AFP.(TT)
Publicerad 9 juli 2017

Trump sätter USA i en "enmansklubb", skriver Stephen Collinson på nyhetskanalen CNN medan han beskrivs som "isolerad" i en analys från nyhetsbyrån AFP. Trump "förblir en oförutsägbar kraft", lyder nyhetsbyrån AP:s utvärdering.

Förutom handeln är klimatfrågan det tydligaste exemplet på amerikansk isolering under G20-mötet.

Annons

USA var det enda landet som inte ställde sig bakom G20:s försäkran om att leva upp till Parisavtalet, ett avtal som Trump dessutom beslutat att USA ska lämna. "Beklagligt", tyckte G20-värdinnan, Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Möte med Putin

Trump tycktes ha svårt att "synka" med länder som traditionellt har stått nära USA, skriver AFP. I stället har han kämpat med att försöka nå resultat med "fiender" som Ryssland och Kina. I samtal med Putin ska Trump ha fördömt Rysslands påstådda försök att påverka det amerikanska presidentvalet, något som Trump dock inte har yttrat offentligt.

I stället sade Putin till reportrar att han trodde att Trump hade accepterat Putins förnekande om valpåverkan, en kommentar som fick hänga i luften, utan ett amerikanskt svar.

Vapenvila i Syrien

Trumps svajiga hållning mot Ryssland har förbluffat och gjort många bundsförvanter nervösa, skriver AP, speciellt mot bakgrunden av utredningen om huruvida Trumps valkampanj haft något slags samverkan med Ryssland.

Dock kan en framgång sägas ha utmynnat ur mötet: de båda länderna lägger ner vapnen i Syrien. Frågan är bara om vapenvilan, som just har trätt i kraft, kommer att hålla och hur effektiv den kan sägas vara, då de andra stridande krafterna inte säkert är med på tåget.

Trycket mot Kina vad gäller Nordkorea har varit hårt och Trump själv har twittrat om att Kina borde ta Nordkorea än hårdare i örat, något som han inte verkade lyckas överföra i samtal med Xi Jinping. Några sanktioner från Kina kom det inga indikationer om, och Trump lät efteråt mindre angelägen.

"Amerika ensamt"

””

Trumps andra Europabesök kan leda till att Trumps "Amerika först" blir ett "Amerika ensamt", skriver AFP.

Annons

Presidentens konservativa anhängare i USA applåderar dock hans G20-insats. Analytikern Nile Gardiner kallar Trump för "den mest frispråkiga och okonventionella presidenten i modern tid" som samtidigt förmedlar en "tydlig doktrin och vision". Framför gillar man det tal som Trump höll under sitt besök i Polen, före G20-mötet, ett tal som bland annat hyllas på ledarsidan i The Wall Street Journal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons