Annons
Nyheter

Gräns stängs för venezuelaner

Den stora gränsövergången in i Brasilien är från och med nu stängd för resenärer från Venezuela, enligt en domare i den brasilianska delstaten Roraima. Men regeringen i Brasília överklagar.(TT)
Publicerad 7 augusti 2018

Enligt domaren Helder Girão Barreto kan inte Brasiliens federala regering kräva vad som helst av delstaterna, skriver Veja och andra brasilianska medier. Roraima har i flera månader larmat om att man inte klarar att hantera alla migranter som söker sig över gränsen i takt med den ekonomiska kollapsen i Venezuela.

Brasília-regeringen vidhåller dock att gränsen ska vara öppen, och överklagar beslutet. Men tills vidare gäller domarens stängningsbeslut, säger trafikpolis på plats enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

En strid ström av venezuelaner på flykt från den kollapsande ekonomin i hemlandet har strömmat över gränsen på senare tid.

Gränsen Venezuela-Brasilien sträcker sig över 200 mil, och präglas till stora delar av djungel. Övergången söder om den venezuelanska staden Santa Elena de Uairén är den enda större passagen mellan länderna.

Delstaten Roraima har sagt att den kan ta emot fler migranter, men först om många tusen som redan kommit omplaceras på andra håll i Brasilien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons