Annons
Nyheter

Handelsavtal hägrar - ost och bilar stötesten

Osten och bilarna är de svåraste nötterna att knäcka, men förhandlingarna mellan EU och Japan går framåt. Handelskommissionär Cecilia Malmström har gott hopp om att ett avtal ska vara klart i veckan:(TT)
Publicerad 1 juli 2017
””
””

Samtal inför G20

Japan och EU ligger i tuffa förhandlingar för att få till stånd ett handelsavtal till kommande veckas G20-toppmöte. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och jordbrukskommissionär Phil Hogan har under fredagen och lördagen träffat sina japanska motparter i Tokyo.

””
Annons

Målet är att kunna presentera avtalet på torsdag, dagen innan G20-toppmötet börjar.

Svensk export

Om ett avtal kommer till stånd skulle det innebär att den japanska marknaden öppnas upp för företag i Sverige och i EU.

””

Den höga tullavgiften på ost, enligt japanska medier upp till 40 procent, är en av de större stötestenarna. Japans huvudmål är att EU sänker tullarna för fordon, elektronik och andra industriprodukter.

””

Japansk protektionism

Japan har varit ett protektionistiskt land med höga tullar. Ett handelsavtal skulle göra japanska varor billigare i EU och vice versa: tullavgifterna för europeiska företag som vill sälja på den japanska marknaden skulle försvinna eller krympa kraftigt. För EU-ländernas del lockar utsikten att kunna sälja jordbruksprodukter, såsom mat och vin, på den japanska marknaden.

Frihandelsförhandlingarna med japanerna startade formellt redan 2013. EU och Japan satte dock extra fart när USA:s president Donald Trump sade upp handelsavtalet TPP med länder runt Stilla havet tidigare i år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons