Annons
Nyheter

Hård ton efter USA:s Rysslandssanktioner

Två dagar efter att USA fattade beslut om nya sanktioner mot Ryssland avvisas dessa i starka ordalag av Moskva. Sanktionerna införs med anledning av nervgiftattacken mot en tidigare spion och hans dotter i Storbritannien tidigare i år.(TT)
Publicerad 10 augusti 2018

"Den ryska sidan uttryckte ett kategoriskt avvisande av de nya sanktioner som Washington nyligen offentliggjort", hette det i ett uttalande från utrikesdepartementet i Moskva efter att utrikesminister Sergej Lavrov pratat i telefon med sin amerikanske kollega Mike Pompeo.

Vita huset: Hänsynslöst

Annons

Men Washington DC anser att Kreml låg bakom angreppet mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury i mars och Pompeo själv ska ha godkänt beslutet att formellt peka ut Ryssland som ansvarigt.

På fredagen kom även Vita huset med ett uttalande, i vilket det heter att man "starkt fördömer" Rysslands bruk av kemiska vapen mot en tidigare rysk agent i Storbritannien. Attacken beskrivs som ett "hänsynslöst förakt" mot det internationella regelverket rörande kemvapen. Men i ett nytt uttalande från Pompeo mildrades tonen gentemot Ryssland.

"USA vill förbättra relationerna med Ryssland och har gått med på fortsatt dialog", säger Pompeo enligt ett uttalande från hans talesperson.

Men i samtalet med Pompeo hävdade Lavrov att varken USA, Storbritannien eller något annat land har kunnat lägga fram några fakta för att stödja anklagelserna mot Ryssland.

"Ekonomisk krigsföring"

Tidigare på dagen meddelade premiärminister Dmitrij Medvedev att fler amerikanska sanktioner mot Ryssland skulle tolkas som en ekonomisk krigsföring.

””

Det skulle i sådana fall bli nödvändigt för regeringen i Moskva att svara "ekonomiskt, politiskt, och om nödvändigt, med andra medel", enligt Medvedev.

Ryssland förbereder för närvarande motåtgärder som svar på de amerikanska sanktionerna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons