Annons
Nyheter

HD-seger för slakterier i Indien

Indiens högsta domstol har upphävt ett regeringsförbud mot handel med boskap till slakterier. Både slakterierna och läderbranschen ser det - liksom folkgrupper i minoritet - som en viktig framgång. Branscherna sysselsätter framför allt miljontals muslimer men också kristna.(TT)
Publicerad 11 juli 2017

Både slakterierna och läderbranschen ser det - liksom folkgrupper i minoritet - som en viktig framgång. Branscherna sysselsätter framför allt miljontals muslimer men också kristna. Indien exporterar nötkött för stora belopp.

Kor är heliga för hinduer och slakt och konsumtion av nötkött är förbjudna i 21 av 29 delstater. Hindunationalistiska krafter som premiärminister Narendra Modis parti BJP har därtill försökt få igenom ett rikstäckande totalförbud. Det var ett av BJP:s vallöften 2014.

Annons

Sedan 2010 har minst 28 personer fått sätta livet till i "korelaterat" våld från militanta hinduer. I juni fördömdes lynchningarna av Modis regering, som länge varit tyst.

I maj bromsade en domstol i Madras (Chennai) regeringens förslag om att bara handel med boskap för annat bruk, som mjölkproduktion och plogning, skulle vara tillåten. I dag bekräftades utslaget i högsta domstolen.

Förbudet skulle ha omfattat även handel med bufflar och kameler.

Regeringen, som bland annat hänvisar till dåligt djurskydd vid slakterierna, tänker återkomma med ett omarbetat förslag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons