Annons
Nyheter

Landssorg i Guatemala efter vulkanutbrott

Kropp efter kropp dras fram i förödelsen efter vulkanutbrottet i Guatemala. Minst 65 personer har hittats döda. Invånarna överrumplades av det ovanligt snabba förloppet.(TT)
Publicerad 5 juni 2018

Den över 3 700 meter höga Volcán de Fuego, "Eldvulkanen", sydväst om huvudstaden Guatemala City fick under söndagen ett intensivt utbrott.

Utöver de döda har ett 40-tal personer skadats allvarligt, och tusentals har evakuerats.

Annons

Myndigheterna varnar för att dödssiffran kan stiga när räddningsarbetarna har nått alla samhällen.

””

Oro bland svenskar

Svenska Karin Rudberg berättar för SVT att hon överraskades av utbrottet när hon höll på med att arrangera en loppmarknad vid hennes farm i staden Antigua.

””

Kristina Jannerbo bor i byn Panajachel. Hon är orolig över att läget ska förvärras.

””

Landssorg utlyst

Utbrottet kom så plötsligt att invånare i mindre byar inte hann fly. Kroppar har hittats i och i närheten av bostäder. Byar på vulkanens södra sida drabbades värst. Flera av de omkomna är barn.

””

Guatemalas president Jimmy Morales har utlyst tre dagars landssorg.

””

Utbrottet spred aska över ett stort område. En grå filt har lagt sig över träd, gator, bilar och människor. Bönder i området flydde i panik under utbrottet.

Heta flöden

””

Han är förtvivlad. Två av hans barn, tio och fyra år, saknas. De blev kvar i bostaden, som översvämmades av heta flöden från vulkanen.

Annons

Söndagens utbrott pågick i över 16 timmar, och vulkanen verkar fortfarande aktiv.

Att så många inte hann undan kan troligen förklaras med av att det bildades så kallade pyroklastiska flöden - en snabbrörlig lavin av gaser, aska och sten. Dessa kan röra sig över 100 kilometer i timmen, enligt den brittiske vulkanologen David Rothery.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons