Annons
Nyheter

Valresultat utmanar freden i Colombia

Ett högerparti som var emot fredsavtalet med Farcgerillan får flest röster i valet till kongressen i Colombia. Farc, numera ett parti, fick däremot inte många röster. Valresultatet väntas få stor påverkan på fredsprocessen, säger en expert till TT.(TT)
Publicerad 12 mars 2018

Colombianerna har röstat fram nya representanter i kongressen i det första valet i landet sedan Farcgerillan lade ner sina vapen och förvandlades till ett politiskt parti. Expresidenten Álvaro Uribes högerparti Centro Democrático fick flest röster, enligt ett preliminärt resultat när över 90 procent av rösterna räknats. Partiet har starkt motsatt sig villkoren i fredsavtalet med Farc.

Experter bedömer att en framtida högerregering skulle kunna stoppa resterande åtgärder från fredsavtalet, till exempel ett löfte om att gerillamedlemmar kan slippa fängelse om de betalar offren pengar.

Annons

"Stor fara"

Manuela Nilsson, som forskar på fredsprocessen, menar att det finns en stark medvetenhet i Colombia om att valresultatet kan ha stor påverkan.

””

Centro Democrático leder i senaten och ligger tvåa i underhuset, där liberala Partido Liberal Colombiano leder knappt. Inget parti får majoritet i någon av kamrarna.

Fredsavtalet innebar att Farc garanterades tio platser i kongressen. Och det nya partiet tycks inte få röster nog för fler platser än så. Farc har enbart fått 0,22 procent av rösterna till underhuset och 0,35 procent av senatsrösterna, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Duque och Petro

Colombianerna röstade även i två primärval inför presidentvalet i maj. Iván Duque från Centro Democrático och Gustavo Petro från Movimiento Progresistas vann klart bland sina anhängare och kommer att leda varsin koalition inför valet, enligt resultatet.

Duque är en protegé till expresident Uribe och står bland annat för hårdare tag mot landets återstående gerilla. Petro står för en tydlig vänsterpolitik och vill skapa en socialistisk ekonomi med tyngdpunkt på jordbruk i stället för på olja som är Colombias största exportvara. Duque har i tal påpekat oron i grannlandet Venezuela och sagt att ett vänsterstyre i Colombia kan leda till ekonomisk kollaps, skriver Reuters.

Vill ändra avtal

President Juan Manuel Santos, som skrev under fredsavtalet i november 2016, kommer att sitta kvar som president till augusti.

Inga misstankar om valfusk har rapporterats. Det enda smolket i bägaren var uppgifter om att valsedlar för primärvalen tog slut i vissa vallokaler. Åklagare kommer att inleda en utredning för att klarlägga vad som har hänt. Valdeltagandet var knappt över 40 procent.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons