Annons
Nyheter

Marsch för demokrati efter Xis besök

Efter att Hongkongs nya ledare svurit ämbetseden och Kinas president Xi Jinping lämnat området hålls nu en årlig demonstration för demokrati, på 20-årsdagen av stadens återlämnande från Storbritannien.(TT)
Publicerad 1 juli 2017

Tusentals marschdeltagare samlades på lördagseftermiddagen lokal tid i Victoria Park för aktionen, som går genom gatorna till stadsledningens kvarter. Även poliserna som bevakar marschen kan räknas i tusentals, rapporterar AP.

Några timmar tidigare hade Xi Jinping, efter en tre dagar lång visit, följts till flygplatsen av Hongkongs nye ledare Carrie Lam och andra höga myndighetspersoner. Skolbarn, viftandes med kinesiska flaggor, kantade den röda mattan som lagts ut för den kinesiske diktatorn och hans hustru.

Annons

Det var ett stort säkerhetspådrag kring installationen av Carrie Lam, som ägde rum vid samma plats som överlämnandet den 1 juli 1997. Det var då Hongkong gick från att vara brittiskt till en kinesisk administrativ region med hög grad av självständighet.

Under Kinas flagga

Lam har valts av ett Pekingvänligt utskott, precis som hennes företrädare sedan den brittiska tiden, och kritiseras redan för att gå i Pekings ledband i en stad där många upprörs över Pekings allt stramare grepp om befolkningen.

Hon svors in under Kinas flagga innan hon skakade hand med Xi Jinping, dagen efter att Pekings utrikesdepartement sagt att det dokument som skrevs under vid överlämningen för 20 år sedan inte längre är relevant. Där garanterades Hongkongborna i en period av 50 år medborgerliga friheter som inte finns i övriga Kina och självbestämmande enligt principen "ett land, två system".

Protester utbröt

Farhågorna om att dessa friheter hotas växer. Mindre bråk bröt ut under ceremonin, då prodemokratiska och Pekingvänliga grupper möttes, och demokratiaktivister fördes bort av polis men släpptes strax efter.

I ett tv-sänt tal efter installationen sade president Xi Jinping att Hongkong är friare än någonsin tidigare, men varnade också för "otillåtna" utmaningar av Pekings befogenheter över staden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons