Annons
Nyheter

HRW: Utomrättsliga avrättningar i Rwanda

Rwandiska soldater ska ha anklagat en man i västra Rwanda för att ha stulit en ko. De hängde sedan kokadavret på hans axlar, placerade kohuvudet på hans huvud och förde ut honom på en bananodling där de sköt ihjäl honom.(TT)
Publicerad 13 juli 2017

Rwandiska soldater ska ha anklagat en man i västra Rwanda för att ha stulit en ko. De hängde sedan kokadavret på hans axlar, placerade kohuvudet på hans huvud och förde ut honom på en bananodling där de sköt ihjäl honom.

Uppgifterna om denna, och ytterligare minst 36 utomrättsliga avrättningar av småtjuvar begångna av rwandisk militär kommer från en rapport gjord av människorättsorganisationen Human Rights Watch. Utöver de här 37 fallen ska ytterligare fyra människor ha försvunnit, enligt HRW.

Annons

Rwandas justitieminister Johnston Busingye tillbakavisar anklagelserna och menar att HRW blivit lurade. "Rwanda kommer att fortsätta berätta sin egen historia, såsom det gynnar rwandierna" skriver han på Twitter.

Enligt HRW har de utomrättsliga avrättningarna skett mellan juli i fjol och mars i år i de västra delarna av landet, och verkar vara del i en officiell strategi för att sprida rädsla och kväva motstånd mot regeringen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons