Annons
Nyheter

Hundratals människosmugglare gripna

Italien har gripit närmare 900 misstänkta människosmugglare sedan januari 2014, men hjärnorna bakom trafiken går i stor utsträckning fria. Det framgår av polisuppgifter som publicerats i den katolska dagstidningen Avvenire.(TT)
Publicerad 11 augusti 2015

Italien har gripit närmare 900 misstänkta människosmugglare sedan januari 2014, men hjärnorna bakom trafiken går i stor utsträckning fria. Det framgår av polisuppgifter som publicerats i den katolska dagstidningen Avvenire.

Merparten av smugglarna är "skrupelfria män, som satts att styra båten utrustade med satellittelefon och ett slagträ för att hålla migranter i schack". Men omkring 80 andra misstänks ha spelat en större roll i de riskfyllda operationerna.

Annons

Av de gripna är flertalet från Egypten och Tunisien.

Trots ökat polissamarbete mellan Italien och andra berörda länder - med utantag för det krigshärjade Libyen, har ingen av de internationellt efterlysta hjärnorna bakom smugglingen gripits.

Avvenire belyser fallet med etiopiern Ermias Gharmiay som misstänks har tjänat över 600 miljoner kronor på smugglingstrafiken.

Sedan början av förra året har omkring 270 000 migranter anlänt till Italien sjövägen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons