Annons
Nyheter

Impopulära ledare laddar för strid

Presidentvalet i USA blir av allt att döma en kamp mellan två personer som få amerikaner tycker om. Både republikanernas Donald Trump och demokraten Hillary Clinton har impopularitetssiffror på runt 60 procent.(TT)
Publicerad 4 maj 2016

Efter att Trumps siste realistiske utmanare, Ted Cruz, på onsdagen kastade in handduken i kampen om att bli Republikanernas presidentkandidat, tycks inget längre stå i vägen för den kontroversielle affärsmannen. Det republikanska partiets desperata försök att stoppa honom har misslyckats, och allt fler verkar nu förlika sig med idén om Trump som presidentkandidat.

"Vi måste alla enas och fokusera på att slå Hillary Clinton", skriver Republikanernas partiordförande Reince Priebus på Twitter efter nattens storseger för Trump i delstaten Indiana.

Annons

Skrämt bort väljare

Men frågan är vilka chanser han har när det verkligen gäller, i höstens presidentval. Med sina hätska utfall mot minoriteter och politiska motståndare, och radikala förslag som att bygga en mur vid gränsen mot Mexiko och hindra muslimer från att resa in i landet, har han alienerat stora väljargrupper.

Endast drygt 28 procent av amerikanerna uppger att de har förtroende för Trump, enligt en sammanvägning av opinionsmätningar som sajten Real Clear Politics gör. Ungefär två av tre, över 65 procent, ogillar honom.

””

Tappat stöd

Men det ser inte mycket bättre ut för Trumps troliga motståndare på den demokratiska sidan. Hillary Clintons tidigare höga förtroendesiffror efter tiden som utrikesminister har störtdykt sedan skandalen kring att hon använt en privat mejlserver i stället för utrikesdepartementets, och en valkampanj där hennes rival Bernie Sanders hamrat in budskapet om hennes kontakter med Wall Street.

Endast drygt 38 procent uppger att de har förtroende för henne, enligt Real Clear Politics. 55 procent svarar att de inte har det.

Om det skulle vara val i dag mellan henne och Trump skulle hon trots allt dra det längsta strået. Ställda mot varandra får Clinton 46,7 procent och Trump 40,5, enligt de senaste mätningarna.

Men Sanders, som har högre förtroendesiffror än Clinton, skulle ha större chans att slå Trump - med 51,6 procent mot 38.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons