Annons
Nyheter

Ny Londonborgmästare på plats

Från barndomen i ett enkelt bostadsområde till att som vuxen styra en hel metropol. Londons nye borgmästare Sadiq Khan har gjort en anmärkningsvärd resa. Kort efter att segern stod klar, svors han in i sitt nya ämbete.(TT)
Publicerad 7 maj 2016
””

Sadiq Khan är därmed den förste muslimske borgmästaren i en västerländsk huvudstad.

””

Hyllar Londons mångfald

Annons

Enligt det slutgiltiga valresultatet vann Sadiq Kahn borgmästarvalet med 57 procent av rösterna.

Rivalen, mångmiljonären Zac Goldsmith, försökte koppla ihop honom med extremister men det gick inte vägen - trots att inte minst premiärminister David Cameron tidigare kritiserat Sadiq Khan för att dela plattform med radikala muslimer vid olika offentliga sammanhang. Khan har också medgivit att han i sin roll som människorättsjurist representerat en del "mycket motbjudande karaktärer".

Dagen innan valet hyllade Khan staden London och dess stora mångfald.

””

Sov i våningssäng

Khans resa till stadshuset är som en modern saga. Han föddes 1970 i London av föräldrar som nyss hade anlänt från Pakistan och var det femte barnet i familjen med sju bröder och en syster.

Han växte upp i Tooting, ett etniskt blandat bostadsområde i södra London, och han sov i våningssäng tills han var 24. Khans far arbetade som busschaufför och hans mor som sömmerska. Vid 15 års ålder, under Margret Thatchers storhetstid, gick han med i Labourpartiet. Planen var från början att bli tandläkare, men en lärare som lade märke till hans talang för att debattera fick honom att söka sig till juridiken i stället.

Stöder homoäktenskap

Sadiq Khan bor fortfarande i Tooting med sin fru och parets två tonårsdöttrar. I parlamentet röstade han för homoäktenskap, vilket gjorde att han blev utsatt för dödshot.

Under borgmästarkampanjen fokuserade han på prisvärda hem för Londonbor och att inte höja transportpriserna i staden.

Han har själv sagt att en av de bra sakerna med London är att "om du jobbar hårt, och får en hjälpande hand, så kan du åstadkomma vad som helst". En av anledningarna till att han ville bli borgmästare är för att "det finns för många Londonbor som inte får den hjälp som jag fick."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons