Annons
Nyheter

Iran ökar sin närvaro i Syrien

Iran ska de senaste veckorna ha skickat tusentals soldater till Syrien för att försvara huvudstaden Damaskus. För Iran är det en ren försvarsåtgärd - faller Assads regim förlorar man fri lejd till Libanon och bundsförvanten Hizbollah.(TT)
Publicerad 9 juni 2015
””

Omkring 7 000 iranska och irakiska soldater har anlänt till Damaskus för att hjälpa regimen att stå emot rebellattacker, enligt uppgifter till AFP. Huvudsyftet ska vara att skydda Damaskus men på sikt uppges tanken vara att återta staden Jisr al-Shughur i den strategiskt viktiga nordvästliga provinsen Idlib som regimen förlorat till en av rebellallianserna.

Iran missnöjt

Annons

En diplomatkälla nära den syriska regimen säger till AFP att Iran är kritiskt till hur regeringen skött offensiven i februari mot rebellerna i den nordliga storstaden Aleppo.

Teheran anser att den militära aktionen var illa planerad och att den syriska regimen måste byta strategi och fokusera på att hålla färre men strategiskt viktiga områden, enligt källan. Städerna Hama och Homs är exempel på sådana strategiska platser.

Uppgifterna om hur många soldater som kommit till Damaskus är svåra att bekräfta, påpekar Mellanösternexperter som TT har talat med. Klart är dock att det rör sig om stridande från framför allt Iran och Irak, men även en del legosoldater.

Får inte falla

Enligt Noah Bonsey, vid International Crisis Groups kontor i Beirut, är huvudsyftet att hjälpa den syriska regimen att återvinna ett övertag i konflikten.

””

Rouzbeh Parsi, Irankännare och forskare vid Lunds universitet, säger till TT att det ytterst handlar om att säkerställa att president Bashar al-Assads regim inte faller. Det skulle göra det svårt för Iran att fortsätta stödja Hizbollah - som är Irans närmaste allierade mot ärkefienden Israel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons