Annons
Nyheter

Nya utmaningar väntar i Mosul

Glädjen är stor efter att Iraks näst största stad Mosul befriats från den Islamiska staten (IS). Men att bygga upp staden igen och återskapa säkerheten och stabiliteten i området innebär en stor utmaning för den irakiska regeringen, enligt experter.(TT)
Publicerad 9 juli 2017

Även om terrorgruppen officiellt är besegrad finns troligen IS-medlemmar kvar i staden, som de irakiska säkerhetsstyrkorna kommer att fortsätta att leta efter.

””

Flera utmaningar

Annons

Förödelsen i Mosul är stor efter den drygt åtta månader långa militärinsatsen. En utmaning för den irakiska regeringen är att återuppbygga staden, säger Ismael. Han har själv släktingar i Mosul och känslorna hos dem är blandade efter befrielsen.

””

Till svårigheterna framöver hör att trygga säkerheten för invånarna och skapa politisk stabilitet i området. Mosuls befolkning domineras av sunniaraber, men bebos också av kurder.

””

IS roll överspelad

Islamiska staten har däremot spelat ut sin roll i området, och även i resten av Irak, anser Per Jönsson, Mellanösternanalytikern på Utrikespolitiska institutet.

””

Att IS har besegrats i Mosul är en stor framgång för Irak, enligt Jönsson. Men frågan är hur lång tid kriget mot IS tar i Syrien.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons